Wiśniowo-czekoladowy tapioka pudding

Wiśniowo-czekoladowy tapioka pudding

SKŁADNIKI:

PUDDING Z TAPIOKI:

  • 800 ml mleka krowiego lub wedle uznania kokosowego, migdałowego, sojowego itp
  • 120 gram tapioki
  • 1,5 łyżki miodu
  • 50 gram czekolady gorzkiej

SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ:

  • Wiśnie 600g
  • Miód 1,5 łyżki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania puddingu z tapioki:

  1. Tapiokę zalewam mlekiem, mieszam i odstawiam na minimum 1 godzinę.
  2. Po upływie tego czasu dodaję miód. Zagotowuję pilnując aby całość się nie przypaliła, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Od momentu zagotowania gotuję na malutkim ogniu 10 minut. Po tym czasie zdejmuję z ognia i dodaję do całości czekoladę i pozwalam jej się rozpuścić. Całość odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
  3. Jeszcze ciepłą tapiokę przekładam do szklanek.
  4. Na wierzch wykładam frużelinę wiśniową

Sposób przygotowania frużeliny wiśniowej:

  1. Wiśnie z miodem, masłem, cynamonem i ekstraktem z pomarańczy zagotować chwilę aż puszczą sok.
  2. Część powstałego soku odlać i odstawić do przestygnięcia.
  3. Po przestygnięciu dodać do niego skrobię ziemniaczaną i energicznie wymieszać rózgą. Ciągle mieszając, małym strumieniem dodawać z powrotem do gotujących się na malutkim ogniu wiśni. Całość energicznie mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.

Dodaj komentarz