Wiśniowo-czekoladowy tapioka pudding
SKŁADNIKI:
PUDDING Z TAPIOKI:
- 800 ml mleka krowiego lub wedle uznania kokosowego, migdałowego, sojowego itp
- 120 gram tapioki
- 1,5 łyżki miodu
- 50 gram czekolady gorzkiej
SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ:
- Wiśnie 600g
- Miód 1,5 łyżki
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania puddingu z tapioki:
- Tapiokę zalewam mlekiem, mieszam i odstawiam na minimum 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu dodaję miód. Zagotowuję pilnując aby całość się nie przypaliła, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Od momentu zagotowania gotuję na malutkim ogniu 10 minut. Po tym czasie zdejmuję z ognia i dodaję do całości czekoladę i pozwalam jej się rozpuścić. Całość odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
- Jeszcze ciepłą tapiokę przekładam do szklanek.
- Na wierzch wykładam frużelinę wiśniową
Sposób przygotowania frużeliny wiśniowej:
- Wiśnie z miodem, masłem, cynamonem i ekstraktem z pomarańczy zagotować chwilę aż puszczą sok.
- Część powstałego soku odlać i odstawić do przestygnięcia.
- Po przestygnięciu dodać do niego skrobię ziemniaczaną i energicznie wymieszać rózgą. Ciągle mieszając, małym strumieniem dodawać z powrotem do gotujących się na malutkim ogniu wiśni. Całość energicznie mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.