Składniki oraz Sposób przygotowania:
Spód:
– płatki owsiane 150g
– orzechy nerkowce 200 g
– miód– 3 łyżki
– 2 łyżki oleju kokosowego
Płatki owsiane mielę na mączkę, po czym dodaję do niej orzechy i kontunuuję mielenie. Całość miksuję razem z miodem i olejem kokosowym. Tak przygotowana masę wykładam na dno blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do lodówki.
Mus dyniowo daktylowy:
– 500 g – daktyle namoczone w goracej wodzie (2 szkl)
– 4 łyżeczki mielonego imbiru
– 4 łyżeczki mielonego cynamonu
– 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 2 łyżeczki mielonych goździków
– 3 łyżeczki zmielonego kardamonu
– 650 g upieczonej dyni z 3 łyżkami przyprawy do grzańca
Uprzednio namoczone daktyle wraz z upieczoną dynią z wszystkimi przyprawami miksuję do konsystencji puree (jeśli jest za bardzo gęste dodaję trochę wody z moczenia daktyli)
„Bita śmietana” do ozdoby:
– serek ricotta
– miód
Masa serowa:
– 0.650 kg twarogu tłustego
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki erytrytolu
– 7 jaj
Masa serowa:
Twaróg miksuję blenderem ręcznym. Dodaję do niego mąkę, erytrytol i mieszam w mikserze przez chwilę. Dodaję po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez niecałą minutę po każdym dodanym jajku.
Do tak przygotowanej masy serowej dodaję mus dyniowo daktylowy i łącze wszystko razem miksując dalej.
Masę wylewam na orzechowy spód z lodówki. Sernik piekę przez 75 -80 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika
Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony, wstawiam do lodówki na noc lub minimum kilka godzin. Przed podaniem dekoruję serkiem ricotta