Sernik dyniowo daktylowy

Składniki oraz Sposób przygotowania:

 

Spód:

– płatki owsiane 150g

– orzechy nerkowce 200 g

– miód– 3 łyżki

– 2 łyżki oleju kokosowego

Płatki owsiane mielę na mączkę, po czym dodaję do niej orzechy i kontunuuję mielenie. Całość miksuję razem z miodem i olejem kokosowym. Tak przygotowana masę wykładam na dno blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do lodówki.

 

Mus dyniowo daktylowy:

– 500 g – daktyle namoczone w goracej wodzie (2 szkl)

– 4 łyżeczki mielonego imbiru

– 4 łyżeczki mielonego cynamonu

– 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 2 łyżeczki mielonych goździków

– 3 łyżeczki zmielonego kardamonu

– 650 g upieczonej dyni z 3 łyżkami przyprawy do grzańca

Uprzednio namoczone daktyle wraz z upieczoną dynią z wszystkimi przyprawami miksuję do konsystencji puree (jeśli jest za bardzo gęste dodaję trochę wody z moczenia daktyli)

 

„Bita śmietana” do ozdoby:

– serek ricotta

– miód

 

Masa serowa:

– 0.650 kg twarogu tłustego

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki erytrytolu

– 7 jaj

 

Masa serowa:

Twaróg miksuję blenderem ręcznym. Dodaję do niego mąkę, erytrytol i mieszam w mikserze przez chwilę. Dodaję po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez niecałą minutę po każdym dodanym jajku.

Do tak przygotowanej masy serowej dodaję mus dyniowo daktylowy i łącze wszystko razem miksując dalej.

Masę wylewam na orzechowy spód z lodówki. Sernik piekę przez 75 -80 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika

Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony, wstawiam do lodówki na noc lub minimum kilka godzin. Przed podaniem dekoruję serkiem ricotta

Dodaj komentarz