Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

Składniki:

– 1 kg wiśni

– 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj wiśnie:

Wiśnie umyj pod bieżąca wodą po czym wydryluj. Zasyp cukrem, dokładnie zamieszaj, przykryj i odstaw na 24 godziny.

  • Po upływie tego czasu sok, który puściły wiśnie, odlej do garnka i zagotuj. Gorącym sokiem zalej owoce. Odstaw na następne 24 godziny i to samo powtórz kolejnego dnia.
  • Pasteryzacja: ostatni raz odlewamy sok i go zagotowujemy.

Wiśnie rozkładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, po czym zalewamy gorącym syropem. Zakręcamy czystymi zakrętkami i pasteryzujemy.

Ja wybrałam sposób pasteryzacji na sucho – jest to moja ulubiona forma pasteryzacji. Wystarczy umieścić słoiczki w piekarniku w 120 – 130 stopniach i w ten sposób pasteryzowac je przez 30 minut. Potem ustawiamy słoiczki do góry dnem i przykrywamy ściereczką.

Dodaj komentarz