Wiśnie w syropie
Składniki:
– 1 kg wiśni
– 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wiśnie:
Wiśnie umyj pod bieżąca wodą po czym wydryluj. Zasyp cukrem, dokładnie zamieszaj, przykryj i odstaw na 24 godziny.
- Po upływie tego czasu sok, który puściły wiśnie, odlej do garnka i zagotuj. Gorącym sokiem zalej owoce. Odstaw na następne 24 godziny i to samo powtórz kolejnego dnia.
- Pasteryzacja: ostatni raz odlewamy sok i go zagotowujemy.
Wiśnie rozkładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, po czym zalewamy gorącym syropem. Zakręcamy czystymi zakrętkami i pasteryzujemy.
Ja wybrałam sposób pasteryzacji na sucho – jest to moja ulubiona forma pasteryzacji. Wystarczy umieścić słoiczki w piekarniku w 120 – 130 stopniach i w ten sposób pasteryzowac je przez 30 minut. Potem ustawiamy słoiczki do góry dnem i przykrywamy ściereczką.