Wiśniowe Tartaletki z „bitą śmietaną” z Ricotty

Wiśniowe Tartaletki z „bitą śmietaną” z Ricotty

 

Frużelina wiśniowa:

600g wiśni

2 łyżki miodu

1 łyżka masła

Łyżeczka cynamonu

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki dżemu z czarnych porzeczek

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Bita śmietana z ricotty:

  • 250 g serka ricotta,
  • 2 łyżki miodu (jeśli lubisz słodszą dodaj 3 łyżki)

 

Ciasto na tartaletki:

  • 180 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 mąki migdałowej
  • 70 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

„Bita śmietana” z serka Ricotta

Ricottę i miód umieszczamy w jednym naczyniu i ubijamy ok. 3-5 minut, aby składniki się połączyły, a „bita śmietana” nabrała puszystości.

 

Frużelina wiśniowa:

Wiśnie z miodem i sokiem z cytryny gotuj krótko do czasu aż puszczą trochę soku. Częśc powstałego soku odlej i odstaw do przestygnięcia. W między czasie dodaj do wiśni resztę składników. Po przestygnięciu do soku dodaj skrobię ziemniaczaną i energicznie wymieszaj rózgą. Ciągle mieszając, małym strumieniem dodawaj z powrotem do gotujących się na malutkim ogniu wiśni z resztą skladników. Całość energicznie mieszaj aż masa zgęstnieje.

Frużelinę wystudź, a następnie rozłóż równomiernie na kruchym cieście.

 

Kruche ciasto

Do miski przesiej mąki. Dosyp cukier puder. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj jajo (50 gramów bez skorupki) oraz szczyptę soli.

Zagnieć ciasto i uformuj kulę, którą następnie zawiń w folię i odłóż do lodówki na jedną godzinę.

Kruche ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Wytnij kółka, wyłóż foremki ciastem i przenieś do zamrażarki do schłodzenia na około 2 godziny.

Ciasto ponakłuwać widelcem i piecz około 15 minut, do przyrumienienia, w temperaturze 180 stopni C (można jednak włożyć tartaletki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i tuż po umieszczeniu ich w piekarniku zmniejszyć temperaturę do 180 stopni). Po upieczeniu delikatnie przestudzić, wyjąć z foremek i odłożyć do całkowitego ostudzenia.

 

Na ostudzone tartaletki wykładamy frużelinę wiśniową oraz bitą smietanę z serka ricotta

Dodaj komentarz