Twarogowe knedle z wiśniowym sosem oraz orzechami pekan w miodzie
Składniki:
Knedle:
- 500 g twarogu półtłustego
- 300 g kaszy manny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 g śmietany
- 2 jaja
- 70 g masła
- 4 łyżki miodu
- Starta skórka z cytryny
- Szczypta soli
Sos wiśniowy do knedli:
- Wiśnie 600g
- Miód 1,5 łyżki
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- Ekstrakt z pomarańczy – 2 krople
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Omasta orzechowa:
- Orzechy pekan 100g
- Łyżka miodu
- Łyżka masła klarowanego
- Cynamon – pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
Knedle:
Do miski dodaj dwa jajka, miód oraz skórkę startą z połowy cytryny po czym utrzyj całość mikserem. Po chwili dodaj masło i kontynuuj ucieranie. Dodaj twaróg oraz szczyptę soli i dalej ucieraj. Następnie do powstałej masy dosyp kaszę mannę i wyrabiaj. Odstaw na dwie godziny
Po upływie tego czasu zacznij formować knedle. Jeżeli masa jest za rzadka dodaj skrobię ziemniaczaną. Gotuj w delikatnie osolonej wodzie ok. 5 minut (licząc od wypłynięcia).
Omasta orzechowa:
Łyżkę masła klarowanego lekko zrumień na patelni. Dodaj posiekane orzechy pekan i chwilę podgrzej obtaczając w maśle. Dodaj łyżeczkę cynamonu oraz 2 łyżeczki miodu. Wyłożone na talerz knedle polej omastą orzechową.
Sos wiśniowy do knedli
Wiśnie z miodem, masłem, cynamonem i ekstraktem z pomarańczy zagotuj chwilę aż puszczą sok. Część powstałego soku odlej i odstaw do przestygnięcia. Po przestygnięciu dodaj do niego skrobię ziemniaczaną i energicznie wymieszaj rózgą. Ciągle mieszając, małym strumieniem dodawaj z powrotem do gotujących się na malutkim ogniu wiśni. Całość energicznie mieszaj i gotuj aż masa zgęstnieje.