Twarogowe knedle z wiśniowym sosem oraz orzechami pekan w miodzie

Twarogowe knedle z wiśniowym sosem oraz orzechami pekan w miodzie

Składniki:

Knedle:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 300 g kaszy manny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g śmietany
  • 2 jaja
  • 70 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • Starta skórka z cytryny
  • Szczypta soli

Sos wiśniowy do knedli:

  • Wiśnie 600g
  • Miód 1,5 łyżki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • Ekstrakt z pomarańczy – 2 krople
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

 

Omasta orzechowa:

  • Orzechy pekan 100g
  • Łyżka miodu
  • Łyżka masła klarowanego
  • Cynamon – pół łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Knedle:

Do miski dodaj dwa jajka, miód oraz skórkę startą z połowy cytryny po czym utrzyj całość mikserem. Po chwili dodaj masło i kontynuuj ucieranie. Dodaj twaróg oraz szczyptę soli i dalej ucieraj. Następnie do powstałej masy dosyp kaszę mannę i wyrabiaj. Odstaw na dwie godziny

Po upływie tego czasu zacznij formować knedle. Jeżeli masa jest za rzadka dodaj skrobię ziemniaczaną. Gotuj w delikatnie osolonej wodzie ok. 5 minut (licząc od wypłynięcia).

Omasta orzechowa:

Łyżkę masła klarowanego lekko zrumień na patelni. Dodaj posiekane orzechy pekan i chwilę podgrzej obtaczając w maśle. Dodaj łyżeczkę cynamonu oraz 2 łyżeczki miodu. Wyłożone na talerz knedle polej omastą orzechową.

Sos wiśniowy do knedli

Wiśnie z miodem, masłem, cynamonem i ekstraktem z pomarańczy zagotuj chwilę aż puszczą sok. Część powstałego soku odlej i odstaw do przestygnięcia. Po przestygnięciu dodaj do niego skrobię ziemniaczaną i energicznie wymieszaj rózgą. Ciągle mieszając, małym strumieniem dodawaj z powrotem do gotujących się na malutkim ogniu wiśni. Całość energicznie mieszaj i gotuj aż masa zgęstnieje.

Dodaj komentarz