Tarta z farszem z cukinii i serem feta
Składniki:
- cukinia
- por
- parmezan
- ser Feta
- Boczek
- Śmietana
- Ciasto francuskie
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Ulubione zioła
- Czosnek
- Sos Worcestaire
- pomidory
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażam pora. Dodaję pokrojony w kostkę boczek. Smażę do zrumienienia.
Dodaję przetartą na tarce cukinię i smażę do całkowitego odparowania wody. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ulubionymi ziołami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sosem Worcestaire.
Zaprawiam całość śmietaną i mieszam aż powstanie gęsty sos śmietanowy. Posypuję tartym parmezanem.
Farsz całkowicie studzę.
W między czasie wykładam formę do tarty ciastem francuskim, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 20 minut
Po tym czasie na podpieczony spód ciasta francuskiego wykładam nadzienie.
Przed samym włożeniem do piekarnika wykładam na tartę pokruszony ser feta, pomidorki i ozdoby z cukinii – ruloniki.
Tartę podpiekam jeszcze ok. 10-15 minut w 180 stopniach.