CUKINIOWO-POROWA ZUPA KREM Z GORGONZOLĄ ORAZ Z CHRUPKAMI Z CIECIORKI

Cukiniowo-porowa zupa krem z gorgonzolą oraz z chrupkami z cieciorki

 

  • Połowa dużej cukinii
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 mały por
  • Masło klarowane – łyżka
  • Papryka ostra – szczypta
  • Papryka wędzona – szczypta
  • Pasta miso
  • czosnek
  • Pieprz
  • Sól
  • Bulion warzywny
  • Gorgonzola
  • tymianek, majeranek

Chrupki z cieciorki

  • Cieciorka ze słoika w zalewie
  • Galgant
  • Sól, pieprz
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

W garnku roztapiam masło klarowane. Dodaję pokrojonego pora i smażę do zrumienienia. Dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki, podsmażam, a następnie pokrojoną cukinię. Podsmażam jeszcze chwilkę, po czym zalewam bulionem. Doprawiam solą, pieprzem, restzą przypraw i gotuję przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek

Po przestudzeniu zupę miksuję na krem w blenderze kielichowym.

Krem podgrzewam i do gorącego dodaję ser gorgonzola i pozwalam mu się rozpuścić.

Cieciorkę odsączam z zalewy, przepłukuję pod bieżącą wodą. Osuszam ziarna ciecierzycy i skrapiam oliwą oraz posypuję galgantem, solą i pieprzem (lub mogą być to inne ulubione przyprawy. Dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę przez 20-30 minut w 180 stopniach, uważając aby nie przypalić ziaren. Ciecierzycę wyjmuję, gdy osiągnie pożądaną chrupkość.

Dodaj komentarz