SYROP Z KWIATU CZARNEGO BZU

SYROP Z KWIATU CZARNEGO BZU 

Składniki

kwiat czarnego bzu, około 70 baldachów + 1 litr przegotowanej gorącej wody

Składniki na syrop:

– 1 kg cukru

– 500 ml wody,

– 2 średnie cytryny – sok

Będą potrzebne również wyparzone słoiczki oraz gaza. Naszykuj sobie również dość duży garnek.

 

Sposób przygotowania:

Przygotowane baldachy oczyszczamy, zalewamy wodą przegotowaną i odstawiamy na 24 h do maceracji w chłodne miejsce. Po tym czasie odciskamy płyn z kwiatów. Można wykorzystać do tego gazę aby zrobić to dokładnie.

Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Ugotuj syrop – od momentu zagotowania ok. 3 minuty. Uważaj żeby nie kipiał, cały czas mieszając.

Do tak przygotowanego gorącego roztworu dodajemy macerat z kwiatów i  sok z dwóch cytryn. Nie gotujemy już teraz, tylko mieszamy. Gorący jeszcze płyn rozlewamy do słoiczków lub butelek (wcześniej wyparzonych) i zakręcamy.

Pasteryzuj swoją ulubioną metodą pasteryzacji. Ja jestem zwolenniczką pasteryzacji „na sucho” więc pasteryzowałam słoiczki w piekarniku w 120 stopniach przez minimum 30 minut.

Potem ustawiamy słoiczki do góry dnem i przykrywamy ściereczką.

Tak przygotowany syrop z kwiatu czarnego bzu możesz przechowywać w ciemnym, niezbyt ciepłym miejscu przez całą zbliżającą się zimę. Świetne lekarstwo na każde rozpoczynające się przeziębienie!!!

Po otwarciu syrop z bzu trzymaj w lodówce.

Dodaj komentarz