SYROP Z KWIATU CZARNEGO BZU
Składniki
kwiat czarnego bzu, około 70 baldachów + 1 litr przegotowanej gorącej wody
Składniki na syrop:
– 1 kg cukru
– 500 ml wody,
– 2 średnie cytryny – sok
Będą potrzebne również wyparzone słoiczki oraz gaza. Naszykuj sobie również dość duży garnek.
Sposób przygotowania:
Przygotowane baldachy oczyszczamy, zalewamy wodą przegotowaną i odstawiamy na 24 h do maceracji w chłodne miejsce. Po tym czasie odciskamy płyn z kwiatów. Można wykorzystać do tego gazę aby zrobić to dokładnie.
Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Ugotuj syrop – od momentu zagotowania ok. 3 minuty. Uważaj żeby nie kipiał, cały czas mieszając.
Do tak przygotowanego gorącego roztworu dodajemy macerat z kwiatów i sok z dwóch cytryn. Nie gotujemy już teraz, tylko mieszamy. Gorący jeszcze płyn rozlewamy do słoiczków lub butelek (wcześniej wyparzonych) i zakręcamy.
Pasteryzuj swoją ulubioną metodą pasteryzacji. Ja jestem zwolenniczką pasteryzacji „na sucho” więc pasteryzowałam słoiczki w piekarniku w 120 stopniach przez minimum 30 minut.
Potem ustawiamy słoiczki do góry dnem i przykrywamy ściereczką.
Tak przygotowany syrop z kwiatu czarnego bzu możesz przechowywać w ciemnym, niezbyt ciepłym miejscu przez całą zbliżającą się zimę. Świetne lekarstwo na każde rozpoczynające się przeziębienie!!!
Po otwarciu syrop z bzu trzymaj w lodówce.