RACUCHY Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
kwiaty czarnego bzu – całe baldachy około 40 sztuk
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
500 ml mleka (dla osób, które nie mogą spożywać mleka, może to być napój roślinny np. migdałowy itp.)
2 łyżeczki erytrytolu
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
olej roślinny do smażenia
łyżeczka ekstraktu pomarańczowego Dr. Oetker
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę oraz dodaj jajka (w temperaturze pokojowej). Dodaj lekko ciepłe mleko (może być pół na pół z wodą). Nie zapomnij o dorzuceniu reszty składników z listy, po czym całość wymieszaj dokładnie aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy naleśnikowej. Odstaw tak przygotowane ciasto przynajmniej na 10 minut (dzięki temu jeszcze zgęstnieje).
W między czasie rozgrzej patelnię z olejem. Ciasto zamieszaj lekko i następnie trzymając za ogonek bzu zanurzaj baldachy w cieście, po czym od razu dodawaj je do rozgrzanego tłuszczu na patelni. Smaż racuchy z jednej strony około półtorej minuty. Podczas smażenia z jednej strony możesz już odciąć długi ogonek, który odstaje.
Po usunięciu ogonków możesz odwracać racuchy na drugą stronę. Z drugiej strony smaż już tylko do minuty tak aby się nie przypaliło. Po tym zdejmuj racuchy prosto na ręcznik papierowy.
SMACZNEGO!!!