CUKINIOWE TAGIATELLE

Cukiniowe Tagiatelle

 

Składniki:

  • Cukinia
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, tymianek, lubczyk lub inne ulubione zioła
  • Pasta miso – łyżeczka
  • Sos worcestaire, sos sojowy – połyżeczce
  • Czosnek
  • Ulubiony ser – Ricotta , mascarpone, serek kremowy Almette
  • Parmezan do posypania
  • Do ozdoby – pomidorki koktajlowe
  • Opcjonalnie: Orzechy włoskie – podprażone

 

Sposób przygotowania:

Obieraczką do warzyw tnę cukinię wzdłuż formując z niej coś w rodzaju makaronu tagiatelle.

Na patelni podgrzewam oliwę, dodaję posiekany czosnek, po czym dorzucam cukinię. Smażę kilka minut, dodaję do smaku sól oraz pozostałe przyprawy.

Na koniec dodaję 3-4 stołowe łyżki ulubionego serka Almette/ mascarpone/ ricotta.

Mieszam całość, aż serek pokryje „makaron” z  cukinii.

Danie nakładam na talerz i ozdabiam startym parmezanem oraz wstążkami z cukinii

Dodaj komentarz