Cukiniowe Tagiatelle
Składniki:
- Cukinia
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, tymianek, lubczyk lub inne ulubione zioła
- Pasta miso – łyżeczka
- Sos worcestaire, sos sojowy – połyżeczce
- Czosnek
- Ulubiony ser – Ricotta , mascarpone, serek kremowy Almette
- Parmezan do posypania
- Do ozdoby – pomidorki koktajlowe
- Opcjonalnie: Orzechy włoskie – podprażone
Sposób przygotowania:
Obieraczką do warzyw tnę cukinię wzdłuż formując z niej coś w rodzaju makaronu tagiatelle.
Na patelni podgrzewam oliwę, dodaję posiekany czosnek, po czym dorzucam cukinię. Smażę kilka minut, dodaję do smaku sól oraz pozostałe przyprawy.
Na koniec dodaję 3-4 stołowe łyżki ulubionego serka Almette/ mascarpone/ ricotta.
Mieszam całość, aż serek pokryje „makaron” z cukinii.
Danie nakładam na talerz i ozdabiam startym parmezanem oraz wstążkami z cukinii