Rolada cukiniowa z wędzonym łososiem
Składniki:
- 1 cukinia
- papryka – zielona, czerwona i żółta – po połowie z każdej sztuki
- 6 szt. jajka (oddzielić należy białka od żółtka)
- 2 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- tymianek
- 300 g serka śmietankowego – ja użyłam serka Almette o smaku chrzanowym
- 250 g łososia wędzonego
- rukola
Sposób przygotowania:
Rozbijam żółtka widelcem, dodaję mąkę, mleko, przetartą na dużych oczkach cukinię (odciśniętą z nadmiaru soku) i przyprawy i mieszam wszystko razem.
W osobnej miseczce ubijam białka ze szczyptą soli.
Następnie łączę obie mieszanki i przekładam na blachę do pieczenia. Wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 170 – 180 stopni Celsjusza.
Po 20 minutach usuwam z jeszcze ciepłego omleta papier i zwijam całość w roladę wzdłuż dłuższego boku, po czym odstawiam na 20 minut.
Następnie ozwijam i rozprowadzam serek chrzanowy, na którego wykładam wędzonego łososia oraz pokrojone papryki. Zwijam ponownie w rulon i odstawiam do lodówki na 30 minut aby rolada się schłodziła.
Po schłodzeniu kroję roladę, wykładam na talerz i ozdabiam rukolą, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem.