ROLADA CUKINIOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Rolada cukiniowa z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 1 cukinia
  • papryka – zielona, czerwona i żółta – po połowie z każdej sztuki
  • 6 szt. jajka (oddzielić należy białka od żółtka)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • tymianek
  • 300 g serka śmietankowego – ja użyłam serka Almette o smaku chrzanowym
  • 250 g łososia wędzonego
  • rukola

Sposób przygotowania:

Rozbijam żółtka widelcem, dodaję mąkę, mleko, przetartą na dużych oczkach cukinię (odciśniętą z nadmiaru soku) i przyprawy i mieszam wszystko razem.

W osobnej miseczce ubijam białka ze szczyptą soli.

Następnie łączę obie mieszanki i przekładam na blachę do pieczenia. Wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 170 – 180 stopni Celsjusza.

Po 20 minutach usuwam z jeszcze ciepłego omleta papier i zwijam całość w roladę wzdłuż dłuższego boku, po czym odstawiam na 20 minut.

Następnie ozwijam i rozprowadzam serek chrzanowy, na którego wykładam wędzonego łososia oraz pokrojone papryki. Zwijam ponownie w rulon i odstawiam do lodówki na 30 minut aby rolada się schłodziła.

Po schłodzeniu kroję roladę, wykładam na talerz i ozdabiam rukolą, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj komentarz