Cukiniowe muffinki na słodko
Składniki:
- 2 duże cukinie – u mnie dokładnie było to 684 g startej cukinii – po odstaniu i odciśnięciu soku zostało dokładnie 500g
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 140 g miodu
- Pół łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 160 ml oleju roślinnego
- szczypta soli
- orzechy pekan
Formę na muffinki wykładam silikonowymi foremkami natłuszczonymi lekko olejem.
Mąkę przesiewam razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz imbirem i cynamonem. Jaja miksuję razem z miodem aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dolewam olej i miksuję na wolnych obrotach przez 10 sekund, po czym oraz dodaję odsączoną cukinię. Miksuję jeszcze chwilkę a na sam koniec dosypuję suche składniki i mieszam całość delikatnie łyżką. Wykładam do 3/4 wysokości foremek, do każdego muffinka dodaję orzechy pekan i piekę w temp. 180ºC przez ok. 20 minut.