CUKINIOWE MUFFINKI NA SŁODKO

Cukiniowe muffinki na słodko

Składniki:

  • 2 duże cukinie – u mnie dokładnie było to 684 g startej cukinii – po odstaniu i odciśnięciu soku zostało dokładnie 500g
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 140 g miodu
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 160 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • orzechy pekan

Formę na muffinki wykładam silikonowymi foremkami natłuszczonymi lekko olejem.

Mąkę przesiewam razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz imbirem i cynamonem. Jaja miksuję razem z miodem aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dolewam olej i miksuję na wolnych obrotach przez 10 sekund, po czym oraz dodaję odsączoną cukinię. Miksuję jeszcze chwilkę a na sam koniec dosypuję suche składniki i mieszam całość delikatnie łyżką. Wykładam do 3/4 wysokości foremek, do każdego muffinka dodaję orzechy pekan i piekę w temp. 180ºC przez ok. 20 minut.

Dodaj komentarz