PESTO Z JARMUŻU

Pesto z jarmużu

 Składniki:

  • 4 duże garści jarmużu (usunąć należy „zdrewniałe”, twarde części jarmużu)
  • 100 g nerkowców (mogą być podprażone na patelni)
  • 100 ml oliwy,
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Blendujemy orzechy nerkowce przez chwilę.
  2. Dorzucamy jarmuż, czosnek, oliwę, cytrynę, miód. Blendujemy do pożądanej konsystencji.
  3. Doprawiamy do smaku. Dodajemy parmezan i blendujemy jeszcze krótką chwilę.
  4. Pesto mieszamy z wybranym makaronem lub stosujemy jako przekąskę do kanapek lub surowych warzyw.

Dodaj komentarz