Makaron z fetą, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 270 g sera feta
- 200g szpinaku świeżego
- Pomidorki koktajlowe – 4 garści
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie lub zioła takie jakie lubisz. Może być oregano, tymianek, bazylia itp
- czosnek zmiażdżony – 4-5 ząbków
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Do szklanej brytfanny wkładam umyte pomidorki koktajlowe, świeży szpinak. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi lub tymiankiem, bazylią, oregano. Wykładam na to ser feta oraz czosnek zmiażdżony. Skrapiam całość oliwą z oliwek i octem balsamicznym (zawsze robię to na oko) – skrop po prostu po całości. Wkładam brytfannę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. W między czasie gotujemy al dente makaron penne.
Mieszam całość z makaronem. Podaję ze świeżo mielonym pieprzem.
Tego typu makaron jest świetną alternatywą jeśli masz mało czasu na przygotowanie posiłku dla siebie i domowników. Robi się to w ekspresowym tempie. Przepis można urozmaicać na wiele sposobów. Ja mam już za sobą wersje z :
– pieczarkami i świeżą bazylią
– wersja „triple cheese” – z fetą, gorgonzolą i mozzarellą
– wersja z parmezanem – który posypujemy na koniec
– pikantna wersja z papryczką chilli
Raz użyłam do przepisu również oliwy truflowej – świetnie podkręca smak tej potrawy.
Daj znać jak Ci smakowało lub jakie masz pomysły na urozmaicenie tego dania. Smacznego :)))