Makaron z fetą, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z fetą, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 270 g sera feta
  • 200g szpinaku świeżego
  • Pomidorki koktajlowe – 4 garści
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie lub zioła takie jakie lubisz. Może być oregano, tymianek, bazylia itp
  • czosnek zmiażdżony – 4-5 ząbków
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Do szklanej brytfanny wkładam umyte pomidorki koktajlowe, świeży szpinak. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi lub tymiankiem, bazylią, oregano. Wykładam na to ser feta oraz czosnek zmiażdżony. Skrapiam całość oliwą z oliwek i octem balsamicznym (zawsze robię to na oko) – skrop po prostu po całości. Wkładam brytfannę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. W między czasie gotujemy al dente makaron penne.

Mieszam całość z makaronem. Podaję ze świeżo mielonym pieprzem.

 

Tego typu makaron jest świetną alternatywą jeśli masz mało czasu na przygotowanie posiłku dla siebie i domowników. Robi się to w ekspresowym tempie. Przepis można urozmaicać na wiele sposobów. Ja mam już za sobą wersje z :

– pieczarkami i świeżą bazylią

– wersja „triple cheese” – z fetą, gorgonzolą i mozzarellą

– wersja z parmezanem – który posypujemy na koniec

– pikantna wersja z papryczką chilli

Raz użyłam do przepisu również oliwy truflowej – świetnie podkręca smak tej potrawy.

 

Daj znać jak Ci smakowało lub jakie masz pomysły na urozmaicenie tego dania. Smacznego :)))

Dodaj komentarz