Bananowy piernik z orzechami włoskimi

Bananowy piernik z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g masła
  • 4 banany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szkl płatków owsianych zmielonych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 20g białka dla sportowców w proszku (smak waniliowy)
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta imbiru
  • Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Skórka starta z cytryny

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.

Jajka roztrzepała aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dalej miksując dodajemy miód oraz przestudzone i roztopione masło oraz rozgniecione widelcem banany.

W osobnym naczyniu wymieszałam mąkę ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dodałam masę bananową i wymieszałam już delikatniej na wolniejszych obrotach.

Tak przygotowane ciasto wkładam do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki. Na wierzch wyłożyłam orzechy włoskie.

Piekłam przez 60 minut w 180 stopniach.

Dodaj komentarz