Bananowy piernik z orzechami włoskimi
Składniki:
- 4 jajka
- 3 łyżki miodu
- 200 g masła
- 4 banany
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szkl płatków owsianych zmielonych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 20g białka dla sportowców w proszku (smak waniliowy)
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta imbiru
- Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- Skórka starta z cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.
Jajka roztrzepała aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dalej miksując dodajemy miód oraz przestudzone i roztopione masło oraz rozgniecione widelcem banany.
W osobnym naczyniu wymieszałam mąkę ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dodałam masę bananową i wymieszałam już delikatniej na wolniejszych obrotach.
Tak przygotowane ciasto wkładam do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki. Na wierzch wyłożyłam orzechy włoskie.
Piekłam przez 60 minut w 180 stopniach.