Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 7 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3 rozgniecione widelcem pomidory z puszki (ja użyłam domowej roboty pomidorów ze słoików)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka tahini
- Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta kurkumy, galgantu, chilli
Sposób przygotowania:
200 g suchej czerwonej soczewicy przepłucz parę razy do momentu aż woda nie będzie mętna. Wrzuć soczewicę do garnka i dolej wody na 2 cm powyżej soczewicy. Gotuj około 10 -15 minut tak aby była miękka ale nie rozpadała się. Dodaj szczyptę soli pod koniec gotowania. Przelej zimną wodą i odstaw na sicie do wystudzenia.
Wszystkie składniki wraz z soczewicą zblenduj razem do uzyskania pożądanej konsystencji i preferowanego smaku (jeśli wolisz rzadszą konsystencję dodaj więcej soku z cytryny).
Pasta jest idealnym dodatkiem do kanapek lub talerza pokrojonych warzyw.