Ketchup z cukinii:
Składniki:
– 2 kg cukinii
– 3 cebule
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżki soli
– Ćwierć szklanki cukru
– ćwierć szklanki octu
– 2 łyżeczki ostrej papryki
– 3 łyżeczki słodkiej papryki
– 2 łyżeczki pieprzu
– passaty pomidorowe samodzielnie przygotowane w domu – 3 średnie słoiki
Sposób przygotowania:
- Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję do niej sól, dokładnie mieszam i odstawiam po to aby cukinia puściła sok. Po godzinie odciskam sok z cukinii na sicie.
- Cebulę kroję w kosteczkę, a czosnek siekam nożem na miazgę, posypuję solą i odstawiam na 10 minut
- Do dużego garnka przekładam cukinię, cebulę, cukier i czosnek. Całość podsmażam na malutkim ogniu przez 20 – 30 minut (do momentu aż z cukinii odparuje woda)
- Do garnka dorzucam passatę pomidorową własnej roboty i dokładnie mieszam całość.
- Gotuję 10 minut, po czym doprawiam papryką, octem oraz pieprzem. Mieszam i gotuję 30 minut na malutkim ogniu.
- Na koniec ketchup blenduję na gładką masę i jeszcze gorący przekładam do wyparzonych słoików.
- Pasteryzuję na sucho w piekarniku przez około 20 – 30 minut (120 stopni). Wyłączam piekarnik i słoiki zostawiam w środku do rana