Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii:

 

Składniki:

– 2 kg cukinii

– 3 cebule

– 5 ząbków czosnku

– 2 łyżki soli

– Ćwierć szklanki cukru

– ćwierć szklanki octu

– 2 łyżeczki ostrej papryki

– 3 łyżeczki słodkiej papryki

– 2 łyżeczki pieprzu

– passaty pomidorowe samodzielnie przygotowane w domu – 3 średnie słoiki

 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję do niej sól, dokładnie mieszam i odstawiam po to aby cukinia puściła sok. Po godzinie odciskam sok z cukinii na sicie.
  2. Cebulę kroję w kosteczkę, a czosnek siekam nożem na miazgę, posypuję solą i odstawiam na 10 minut
  3. Do dużego garnka przekładam cukinię, cebulę, cukier i czosnek. Całość podsmażam na malutkim ogniu przez 20 – 30 minut (do momentu aż z cukinii odparuje woda)
  4. Do garnka dorzucam passatę pomidorową własnej roboty i dokładnie mieszam całość.
  5. Gotuję 10 minut, po czym doprawiam papryką, octem oraz pieprzem. Mieszam i gotuję 30 minut na malutkim ogniu.
  6. Na koniec ketchup blenduję na gładką masę i jeszcze gorący przekładam do wyparzonych słoików.
  7. Pasteryzuję na sucho w piekarniku przez około 20 – 30 minut (120 stopni). Wyłączam piekarnik i słoiki zostawiam w środku do rana

Dodaj komentarz