Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

 

Składniki:

– Cukinia – 1,5 kg po obraniu

– Cukier – 2 szklanki

– Galaretka cytrynowa – 1 opakowanie

– Cytryna x2

 

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny dokłądnie myję i parzę skórkę, którą potem ścieram na tartce. A z cytryny wyciskam sok.
  2. Cukinię obieram, ścieram na tarce, wkłądam do garnka i zasypuję cukrem.
  3. Dodaję kilka łyżek wody i smażę na wolnym ogniu aż do rozpadnięcia się cukinii. Dosypuję do niej galaretkę cytrynową oraz dodaję sok z cytryny oraz startą wcześniej skórkę. Całoś smażę jeszcze ok 10-15 minut cały czas mieszając.
  4. Gorący dzem przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuję na sucho w piekarniku przez pół godziny w temp 120 stopni.
  5. Po tym czasie piekarnik wyłączam a słoiczki wyjmuję dopiero rano

Dodaj komentarz