Dżem z cukinii z galaretką cytrynową
Składniki:
– Cukinia – 1,5 kg po obraniu
– Cukier – 2 szklanki
– Galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
– Cytryna x2
Sposób przygotowania:
- Cytryny dokłądnie myję i parzę skórkę, którą potem ścieram na tartce. A z cytryny wyciskam sok.
- Cukinię obieram, ścieram na tarce, wkłądam do garnka i zasypuję cukrem.
- Dodaję kilka łyżek wody i smażę na wolnym ogniu aż do rozpadnięcia się cukinii. Dosypuję do niej galaretkę cytrynową oraz dodaję sok z cytryny oraz startą wcześniej skórkę. Całoś smażę jeszcze ok 10-15 minut cały czas mieszając.
- Gorący dzem przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuję na sucho w piekarniku przez pół godziny w temp 120 stopni.
- Po tym czasie piekarnik wyłączam a słoiczki wyjmuję dopiero rano