Murzynek z buraka

Murzynek z buraka

Składniki:

  • 3 jaja
  • 300g miodu
  • 100g czekolady gorzkiej
  • ekstrakt waniliowy – kilka kropel
  • 200g mąki
  • 40g kakao
  • półtorejłyżeczki sody oczyszczonej
  • 220ml oleju
  • szczypta soli
  • 450g ugotowanych buraków czerwonych

 

Sposób przygotowania

Ugotowane i wystudzone buraczki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Jaja miksuję razem z miodem aż do uzyskania puszystej jasnej masy. Następnie dodaję wystudzoną, ale ciągle płynną czekoladę. Kontunuuję miksowanie. Dodaję ekstrakt z wanilii.

Do przesianej mąki dodaję kakao i sodę, a następnie olej (stopniowo, cały czas miksując). Na koniec szczypta soli i buraczki oraz ostatnie miksowanie.

Tak przygotowane ciasto przelewam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiam do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C i piekę przez około 1 godzinę.

Dodaj komentarz