Murzynek z buraka
Składniki:
- 3 jaja
- 300g miodu
- 100g czekolady gorzkiej
- ekstrakt waniliowy – kilka kropel
- 200g mąki
- 40g kakao
- półtorejłyżeczki sody oczyszczonej
- 220ml oleju
- szczypta soli
- 450g ugotowanych buraków czerwonych
Sposób przygotowania
Ugotowane i wystudzone buraczki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Jaja miksuję razem z miodem aż do uzyskania puszystej jasnej masy. Następnie dodaję wystudzoną, ale ciągle płynną czekoladę. Kontunuuję miksowanie. Dodaję ekstrakt z wanilii.
Do przesianej mąki dodaję kakao i sodę, a następnie olej (stopniowo, cały czas miksując). Na koniec szczypta soli i buraczki oraz ostatnie miksowanie.
Tak przygotowane ciasto przelewam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C i piekę przez około 1 godzinę.