Dyniowe racuchy na cieście drożdżowym

 

Dyniowe racuchy na cieście drożdżowym

Składniki:

– puree z dyni (300g miąższu z dodatkiem 200 ml napoju migdałowego)

– 250 g mąki orkiszowej

– 3 żółtka jajek

– 125 ml ciepłego mleka

– 8g suchych drożdży

– olej do smażenia

– 2 łyżki miodu

– szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj puree dyniowe. 300g surowego miąższu dyni zalej 200 ml napoju migdałowego i gotuj na małym ogniu do miękkości aż do uzyskania puree dyniowego. Odstaw do całkowitego przestudzenia.

 

  1. 250g mąki połącz ze 125 ml ciepłego mleka. Dodaj żółtka jajek, szczyptę soli, 2 łyżki miodu oraz suche drożdże.

 

  1. Tak przygotowaną masę wyrabiaj rękami, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrastania na około 20 minut. Ja zawsze wkładam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni i wyłączonego. Ciasto możesz zostawić do wyrastania w piekarniku nawet na godzinę

 

  1. Po wyrośnięciu ciasta dodaj do niego wystudzone puree dyniowe, wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw na kilka minut.

 

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz i rozpocznij smażenie racuszków dyniowych

 

  1. Najlepiej smażyć na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony.

 

Dodaj komentarz