Dyniowe racuchy na cieście drożdżowym
Składniki:
– puree z dyni (300g miąższu z dodatkiem 200 ml napoju migdałowego)
– 250 g mąki orkiszowej
– 3 żółtka jajek
– 125 ml ciepłego mleka
– 8g suchych drożdży
– olej do smażenia
– 2 łyżki miodu
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Przygotuj puree dyniowe. 300g surowego miąższu dyni zalej 200 ml napoju migdałowego i gotuj na małym ogniu do miękkości aż do uzyskania puree dyniowego. Odstaw do całkowitego przestudzenia.
- 250g mąki połącz ze 125 ml ciepłego mleka. Dodaj żółtka jajek, szczyptę soli, 2 łyżki miodu oraz suche drożdże.
- Tak przygotowaną masę wyrabiaj rękami, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrastania na około 20 minut. Ja zawsze wkładam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni i wyłączonego. Ciasto możesz zostawić do wyrastania w piekarniku nawet na godzinę
- Po wyrośnięciu ciasta dodaj do niego wystudzone puree dyniowe, wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw na kilka minut.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i rozpocznij smażenie racuszków dyniowych
- Najlepiej smażyć na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony.