Ciasto dyniowe

 

Ciasto dyniowe

Składniki:

  • 4 szkl. mąki tortowej,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka erytrytolu,
  • 2 łyżki miodu
  • 4 szkl. dyniowego purée,
  • 1,5 szkl. oleju,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Dynię piekę w piekarniku do miękkości. Po upieczeniu blenduję na gładką masę aż do powstania puree.
  2. Do miski przesiewam mąkę, po czym dodaję proszek do pieczenia oraz cynamon.
  3. W osobnej misce miksuję jajka razem z miodem i erytrytolem aż do uzyskania puszystej masy.
  4. Następnie dodaję w mniejszych porcjach olej oraz wystudzone puree z dyni.
  5. Do całości dosypuję suche składniki.
  6. Po dokładnym wymieszaniu całośc przekładam do formy do pieczenia.
  7. Piekę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Po upieczeniu uchylam lekko drzwiczki piekarnika i po 10 minutach wyjmuję blachę

 

 

Dodaj komentarz