Ciasto dyniowe
Składniki:
- 4 szkl. mąki tortowej,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka erytrytolu,
- 2 łyżki miodu
- 4 szkl. dyniowego purée,
- 1,5 szkl. oleju,
- 6 jajek,
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Dynię piekę w piekarniku do miękkości. Po upieczeniu blenduję na gładką masę aż do powstania puree.
- Do miski przesiewam mąkę, po czym dodaję proszek do pieczenia oraz cynamon.
- W osobnej misce miksuję jajka razem z miodem i erytrytolem aż do uzyskania puszystej masy.
- Następnie dodaję w mniejszych porcjach olej oraz wystudzone puree z dyni.
- Do całości dosypuję suche składniki.
- Po dokładnym wymieszaniu całośc przekładam do formy do pieczenia.
- Piekę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu uchylam lekko drzwiczki piekarnika i po 10 minutach wyjmuję blachę