DOMOWE BUŁECZKI
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 800 g mąki – typ. 650
- 2 łyżeczki cukru i soli
- 2 szklanki ciepłej wody – 500 ml
- 2 łyżki oliwy z oliwek do ciasta + około 40 ml oliwy
- Do wyboru: SEZAM, CZARNUSZKA, KMINEK, SIEMIĘ LNIANE
Sposób przygotowania:
Drożdże, cukier, 100 ml ciepłej wody wymieszaj i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw na parę minut w ciepłym miejscu. Ja nagrzewam lekko piekarnik do temperatury 30- 35 stopni, po tym czasie wyłączam i tam odkładam zaczyn.
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, oliwę (2 łyżki) oraz zaczyn z piekarnika i resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj do momentu aż powstanie z niego zwarta kula. Kulę odstaw w misce przykrytej ściereczką na 30 minut z powrotem do piekarnika nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego. Po tym czasie wyjmij ciasto i wyrabiaj. Piekarnik nastaw na 250 stopni. Ciasto podziel na równe bułeczki. Ręce namocz w oliwie i każdą bułeczkę nią pokryj. Układaj na blaszce w odstępach. Każdą z nich posyp ulubionymi ziarnami. U mnie są to zazwyczaj kminek, czarnuszka, sezam, siemię lniane itp.
Bułeczki piecz około 12 – 15 minut uważając aby się nie przypaliły.