CIASTECZKA QUINOA
SKŁADNIKI:
- daktyle suszone – 100 g
- miód – 3 łyżki
- płatki owsiane – 180 g
- komosa ryżowa (quinoa) – 120 g
- tahini – 3 łyżki
- chia – 5 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Namoczone uprzednio daktyle (minimum 2 godziny w gorącej wodzie) blendujemy na gładką masę. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i surowe płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy tahini, miód i chia. Ponownie mieszamy. Z masy formujemy kulki, a następnie je spłaszczamy. Gotowe ciasteczka odkładamy na blat. Na papier do pieczenia układamy ciasteczka i dociskamy. Ja moje ciasteczka podpiekłam w piekarniku 20 minut w temp 150 stopni aby stały się lekko zarumienione i chrupiące.
Ciasteczka są dobrym pomysłem wtedy gdy chcesz małymi krokami wyeliminować biały cukier z diety. Świetnie sprawdzą się przed ćwiczeniami fizycznymi i zapewnią Ci dobre źródło węglowodanów bez obciążania przewodu pokarmowego. Nadają się także do tego aby pokonać apetyt na „sklepowe”, niezdrowe słodycze z białym cukrem w składzie.
SMACZNEGO!