Kompot Rabarbarowy Rooibos

Kompot Rabarbarowy Rooibos

 

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • napar Rooibos z  1 łyżki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 l wody
  • sok z cytryny
  • laska cynamonu, kilka goździków, laska wanilii itp. – według uznania

 

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar myjemy i kroimy w cienkie plastry.
  2. Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar z sokiem z cytryny i miodem. Smażymy przez kilka minut, do czasu aż rabarbar zacznie puszczać sok.
  3. Dodajemy napar z Rooibos oraz przyprawiamy według uznania: cynamon, goździki, laska wanilii itp.
  4. Całość zagotowujemy, a następnie podgrzewamy jeszcze do 30 minut na małym ogniu. Wszystko przecedzamy lub przecieramy przez sito tak by jak najmniej rabarbaru się zmarnowało.
  5. Kompot odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej wersji można dodać wodę gazowaną

Dodaj komentarz