Kompot Rabarbarowy Rooibos
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- napar Rooibos z 1 łyżki
- 2 łyżki miodu
- 1 l wody
- sok z cytryny
- laska cynamonu, kilka goździków, laska wanilii itp. – według uznania
Sposób przygotowania:
- Rabarbar myjemy i kroimy w cienkie plastry.
- Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar z sokiem z cytryny i miodem. Smażymy przez kilka minut, do czasu aż rabarbar zacznie puszczać sok.
- Dodajemy napar z Rooibos oraz przyprawiamy według uznania: cynamon, goździki, laska wanilii itp.
- Całość zagotowujemy, a następnie podgrzewamy jeszcze do 30 minut na małym ogniu. Wszystko przecedzamy lub przecieramy przez sito tak by jak najmniej rabarbaru się zmarnowało.
- Kompot odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej wersji można dodać wodę gazowaną