DOMOWE MUFFINKI Z RABARBAREM I MALINKĄ

DOMOWE MUFFINKI Z RABARBAREM I MALINKĄ

 

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 400 g rabarbaru
  • Parę malin
  • 4 jajka
  • 80 g erytrytolu
  • 120 g roztopionego i przestudzonego masła lub oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat pomarańcza z brazylii dr Oetker – trzy kropelki

 

Sposób przygotowania:

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki a rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Mąkę, cynamon, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy.

Do osobnej miski dodajemy jajka oraz erytrytol. Całość miksujemy aż do uzyskania puszystego i dobrze napowietrzonego „puchu”. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i pomału dolewamy tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar. Mieszamy całość powoli łyżką.

Na koniec dodajemy do tego suche składniki oraz aromat. Ciasto mieszamy delikatnie i powoli przy pomocy drewnianej łyżki (nie używamy już miksera) aż do połączenia się składników. Wykładamy masę do papierowych papilotek z pergaminu. Do środka wkładamy malinę.

Pieczemy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 3o minut.  Aby sprawdzić, czy muffinki są już upieczone wkładamy drewniany patyczek do środka. Jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że muffinki są już gotowe.

Po skończonym pieczeniu, lekko uchylam piekarnik. Po upływie 10 – 15 minut wyjmuje muffinki.

 

Muffinki są idealnym przepisem do wykorzystania nawet przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Na pewno będą lepszym wariantem niż kupowane w sklepach słodycze.

 

Dodaj komentarz